Yediklerimiz Vücudumuza Yararlı mı Zararlı mı?
Sağlıklı beslenip kilo vermek yada kilo almamak , kalp krizi riskini artıran göbek çevresinde yağ birikiminiz azaltmak istiyorsak yediğimiz yiyecekleri vücudumuza yararlı olacak şekilde tüketmemiz gereklidir.
Yazılarımda sizlere diyetisyen arkadaşların birçoğunun yaptığı kalori hesabı veya neleri yememek gerekir gibi kendinizi psikolojik olarak rahatsız eden öneriler yerine günlük yemek yeme alışkanlıklarınızda daha sonraki yazılarda bahsedeceğim yiyeceklerle kademeli değişiklik yapmanızı önereceğim.
Önerileri yaptıkça ve faydasını gördükçe kendiliğinizden günlük yeme alışkanlıklarınızı değiştireceksiniz.
Hangi yiyecekleri yiyelim önerilerinden önce günlük yemek yerken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan bahsetmek istiyorum.
1-İki yemek öğünü arası süre en az 4 saat olmalıdır. Bu 4 saat yediğimiz yiyeceklerin vücudumuz tarafından sindirilme işleminin gerçekleşmesi için gereken süredir. Birçok yerde okuyacaksınız eğer yediğiniz öğün sizi 4 saat tok tutmuyorsa ve daha önce acıkıyorsanız yediğiniz öğünde bulunan yiyecekler sizin için doğru değil demektir. Yiyeceklerinizi protein içerikli yiyeceklerle değiştirmeniz gerekir.
2-Yemeğinizi yedikten sonra en az 2 saat su, çay dahil hiçbir şey içmeyiniz ve yemeyiniz. Bu süre yiyeceklerin mide asidi ve enzimlerle etkileşmesi için gereklidir eğer 2 saatten daha önce su ve çay benzeri içecek alırsak yiyecekler enzimlerle yeteri kadar etkileşmeden mideyi terk edeceği için bağırsaklardan yiyecekler tam faydalanmadan atılır.
3-Yatış saatinize göre yatmadan 3-4 saat önce hiçbir şey yememeniz gerekir.
4-Düşük glisemik indeksli yiyeceklere (daha sonraki yazılarda bunlardan bahsedeceğim) öncelikli olarak tercih etmeliyiz. İnsülin direnci oluşmasını engellemek için çok önemlidir.
5-Karbonhidratlar içinde en vücuda zararlı olan (glisemik indeksi en yüksek) çay şekeri ve şekerlemelerden uzak durmalıyız.
6-Yiyeceklerimiz çok çeşitlilikten daha sade hale getirmeliyiz mesela ; protein içerikli yiyeceklerle beraber sebzeler olsun mümkünse karbonhidratlı yiyecekler olmasın veya az olsun.
7-Sebze istediğiniz kadar ve her yiyecekle (protein, karbonhidrat, yağ) birlikte yiyebilirsiniz.
8-Meyvelerden çok karıştırmadan abartmayacak şekilde yemeniz sorun olmaz.
9-Her gün mümkünse 30-40 dakika yürüyüş yaparak göbek çevresinde bulunan yağların enerji olarak kullanılıp erimesini sağlayabilirsiniz.