Vajinusmus
Genitopelvik Ağrı / Birleşme bozukluğu
Birçok rahatsızlıkta hasta bu durumun çok az insanın başına geldiğini kendisi gibi bu sıkıntıyla mücadele eden çok az insan olduğunu düşünür. Hele de konu mahrem bir içeriğe sahip vajinusmus ise. Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki çoğu cinsel sorun gibi bu durumda seyrek değildir. Tüm dünyada yapılan çalışmalarda görülme sıklığı %5 ile %17 arasındadır. Türkiye’de 2006 yılında yapılan bir çalışmada her 10 kadından birinde (%10) vajinusmus görülmüştür.
Vajinismus; kadının kendi arzusuna rağmen parmak, fitil, tampon, jinekolojik muayene veya eşin penisi gibi vajina içine yabancı bir cisim alamamasıdır. Sorunu yaşayanlar genital bölge ile ilgili tüm müdahalelerden de korkmakta, çekinmektedirler.
Vajinismus sorunu yaşayan kadınların çoğu cinsel ilişkinin uyarılma evresinde haz alma ile ilgili sorun olmamasına rağmen, birleşme (penetrasyon) anı geldiğinde kontrol dışı kasılmayla birlikte eşe izin vermemektedirler. Bu kasılmalar bazen vajinal kaslarla sınırlı kalmayıp vücudun pek çok kaslarında (bel, kalça, bacak, sırt, boyun, çene kasları gibi) yaygın olarak da izlenebilmektedir.
Vajinusmus tedavide başarı oranı oldukça yüksek cinsel işlev bozukluklarından biridir. Jinekolojik muayenede cinsel ilişkiye girmeyi zorlaştırıcı yapısal bir soruna rastlanmadığında sorunun psikolojik kökenli olduğu düşünülebilir. Buradan sonra hastaya cinsel terapi planı yapılır. Bütün cinsel terapi yaklaşımlarında olduğu gibi vajinusmusta da danışanı çift olarak almak esastır.
Vajinusmuslu danışan asla bu rahatsızlığından dolayı utanmamalıdır. Yanlış öğrenme, toplumsal baskı, taciz, travma, eşiyle (sevgilisiyle) yaşadığı sorunlar, hatta varlığını fark edemediği sorunlar, yaşadığı bu sıkıntının sebepleri arasında olabilir. Düzenli bir danışmanlık süreci, verilen ödevlere riayet, iyileşme arzusuyla birleştiğinde istenilen başarının elde edilmesi gayet kolaydır.