Sınav Kaygısı
Sınav kaygısı, İnsanın doğası gereği yeni bir uyarana verdiği doğal bir uyum tepkisidir. sınavların olduğu her dönemde yaşanmıştır. Sınav kaygısını sınavlardan bağımsız görmek çok yanlış olacaktır. Hızla rekabet edilen bu yolda bazı öğrenciler bu yarışta geride kalmaktadır. Sınav heyecanını kontrol edebilen öğrenciler ise her zaman öne geçiyorlar.
Sınav stresinin olmaması da ayrı bir problem olarak düşünülmelidir. Sınav kaygısı ( sınav stresi ) olmadığında çalışma isteğimizi etkileyerek yine başarılı bir öğrenme süreci yaşanmasını olumsuz etkileyebilmektedir. Sınav kaygısı öğrencilerin çoğunlukla farkında olmadıkları özel bir içsel deneyimdir.
Sınav kaygısı yaşayan öğrenciler fiziksel bazı tepkilerle de bunu ortaya koyabilmektedir. Mide bulantısı, kusma, kollarda uyuşma, geceleri uyku sırasında dişlerin sıkılması ( Bruksizm ), sırt, bel ve boyun ağrıları görülebilmektedir. Fiziksel tepkiler daha görülmektedir. Ancak ruhsal tepkiler daha sıklıkla karşılaşılmaktadır. Ders çalışamama, çalışmaya başlayamama, masaya oturamama, okuyamama, sadece gözlerin okuması ama okuduklarını anlayamama, zihnin dağılması, konsantrasyon bozukluğu, dalıp gitme, motivasyon düşüklüğü, Geceleri yalnız kalamama, korku ve endişeli bir ruh hali, sebepsiz ağlama, küçük yaş öğrencileri için alt ıslatma ya da yalnız uyuyamama görülebilmektedir.
Sınav kaygısı yaşayan öğrencilerden bazıları geçmişte olumsuz bir deneyim nedeniyle tekrarlayan sınav kaygısı yaşayabilmektedir. Önceki yıllarda sınavlarda yaşanan olumsuz bir durumun yinelemesinden korkan öğrenci her an tedirgindir. Önceki yıllarda sınavdan hemen önceki gece istediği saatte uyuyamayan bir öğrenci sonraki yıllarda gireceği herhangi bir başka sınavda da bu durumun tekrarlamasından korkar. Bu korku ve olumsuzluk beklentisi ise “ kendini gerçekleştiren kehanet “ örneğinde olduğu gibi sınav öncesi gecesi yine uyku sorunu yaratabilmektedir.
Öğrencinin eğitim öğretim hayatı boyunca edindiği bilgileri, sınav esnasında etkin bir biçimde yansıtmasını engelleyen ve başarısını olumsuz yönde etkileyen duygu, düşünce ve fiziksel belirtilerden oluşan yoğun kaygı halidir.
Burada önemli olan kaygı ve heyecan halinin öğrencinin başarı düzeyini olumsuz etkileyecek ve dikkat hatalarını ortalamanın üzerinde bir sayıya çıkaracak düzeyde olmasıdır. Bunun dışında biraz kaygı faydalıdır öğrenciyi uyanık tutar ve motivasyonunu arttırır.
Sınav kaygısı ve heyecanının belirtileri;
Fiziksel belirtiler
Kalp çarpıntısı, ellerin titremesi, soğuk Ya da terli olması, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, uykuya dalma Ya da sabah uyanmada zorlanma, halsizlik yorgunluk.
Zihinsel belirtiler
Dikkat ve odaklanma zorluğu, olumsuz düşünceler( yetersizim, sınavı kazanamayacağım, sınavda tüm bildiklerimi unutacağım, başarısızım vb.)
Davranışsal belirtiler
Sınavdan kaçınma, sınav esnasında dona kalma.
Duygusal belirtiler
Huzursuzluk, endişe ve gerginlik hissi, kolaylıkla ağlama, herşeye aniden olumsuz tepki verme, çaresizlik duygusu, panik.
Bunların tümünü Ya da bir kısmını sınav başarısında düşüş olacak düzeyde yaşıyor olmak sınav kaygısı yaşadığınız anlamına gelir.
Sınav Kaygısının Nedenleri;
Sınav kaygısı öğrencinin kişilik yapısından kaynaklı olabileceği gibi, ailenin olumsuz tutumu ve gerçekçi olmayan beklentilerinden de kaynaklanıyor olabilir.
Sınav kaygısı yaşayan bireylerin sınava, iyi bir evlet olma, aileye borç ödeme Ya da tüm benlik algısını sınav başarısı üzerine kurma gibi anlamlar yükledikleri görülebilir.
Oysa sınav sadece bilgi birirkiminin değerlendirilmesidir. Ve bu değerlendirmede bir çok faktör gözönünde bulundurulmalıdır. Sınavdan düşük puan almak sadece, gerektiği kadar hazırlanamadığına işaret eder, o bireyin iyi bir insan Ya da iyi bir evlet olup olmadığına değil.
Merkezimizde uzmanlarımızın sınav kaygısıyla başetmede uyguladığı yöntemler;
Öğrencinin ve ailenin sınava yüklediği anlamın gözden geçirilmesi
Hedeflerin ulaşılabilir ve gerçekçi olması
Öğrencinin kendi öğrenme modelini bulup ona uygun teknikleri kullanmak
Uygulanabilir bir çalışma planı oluşturmak
Olumsuz düşünceleri olumlularıyla değiştirmek
Rahatlama ve gevşeme eGzersizleri
Motivasyon teknikleri
Kişisel sorumluluk becerisini arttırmak
Çevrenin kendisi üzerindeki etkisini anlamak ve olumsuz etkileri azaltmak
Dikkat ve odaklanma çalışmaları
Ders çalışmaya karşı olumsuz düşünceleri değiştirmek