Nasıl Psikolog Olunur?
Her psikoloji hakkında yorum yapanın psikolog unvanını kullanmaya başladığı şu son dönemlerde özellikle bu konuya değinmek istedim. Peki gerçekte nasıl psikolog olunur? Kimlere psikolog diyebiliriz?
Psikolog unvanını kullanabilmeniz için 4 yıllık psikoloji lisans mezunu olmanız gerekir. Tabi iş bununla da bitmiyor. Üniversiteye başladığım ilk gün çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir hocamın ‘’Okul bittiğinde psikolog olacağınızı mı zannediyorsunuz?’’ dediğini hala anımsarım. Psikoloji bölümünü seçtiyseniz her zaman çok okumayı ve çok çalışmayı göze almış olmanız gerekir.
Psikoloji bölümünü bitirdiğinizde terapist olamazsınız. Çünkü lisans eğitimi boyunca bizlere terapiyle ilgili bir eğitim veya süpervizyon verilmez. Bu yetkinliği kazanabilmek için yüksek lisans yapmanız ve süpervizyon desteği almanız gerekir. (Süpervizyon, özellikle meslek hayatımızın başında çok fazla ihtiyaç duyduğumuz bir destektir. Daha az deneyimli bir psikoloğun, deneyimli bir uzman tarafından denetlenmesi olarak tanımlanabilir. Usta-çırak ilişkisi olarak da düşünebilirsiniz.)
Psikoloji bölümünü bitirdiğinizde kişilik, gelişim veya zeka testleri uygulama gibi bir yetkiniz de olmaz. Bunun için de dışarıdan eğitimler almanız gerekir.
Psikolojinin bir bilim dalı olduğunu ve bu nedenle yeni değişiklikleri devamlı takip etmeniz gerektiğini de unutmamak gerekir. Bu meslekte okumanın sonu yok.
Gördüğünüz gibi gerçek bir psikolog olabilmek için maddi-manevi çok fazla emek vermeniz gerekir. Bu emeklerin hiçbirini vermeyip ortalarda psikolog unvanını kullananlara ve ‘’Psikologlar ne yapıyor ki? Oturarak para kazanıyorlar!’’ diyenlere selam olsun.