Kilo almanızda etkili olan İnsülin Direnci Nedir?
Bağırsaklardan emilip kana geçen karbonhidratları kandan vücuttaki diğer dokulara gönderme görevini pankreastan salgılanan insülin hormonu yapar. Eğer beslenirken aldığımız yiyeceklerde karbonhidrat miktarı fazla ve özellikle de glisemik indeksi yüksek olduğu zaman kana fazla geçen karbonhidratı uzaklaştırmak için fazla insülin hormonu salgılanması gerekiyor. Fazla salgılanan insülin hormonu kandaki karbonhidratları dokulara göndererek kandan uzaklaştırıyor , dokularda biriken karbonhidrat miktarı çok fazla olunca hücrenin yapısında bozulma meydana geliyor bu durum insülin hormonunun etkisini azaltıyor. Böylece kandan karbonhidratı dokulara göndermek için daha fazla insülin gerekiyor. Dokulardaki bozulma nedeniyle oluşan bu fazla insülin salgılanması durumuna İNSÜLİN DİRENCİ deniyor.
İnsülin direnci niye önemli?
Vücudumuzda düzenli çalışması gereken bir sistem arızalanmış olup çok insülin salgılanarak daha az karbonhidrat kandan uzaklaştırılmaya başlamış oluyor, daha çok insülin salgılama zorunda kalan pankreas bir süre sonra yoruluyor veya insülin salgılayan hücreler azalıyor.
Başlangıçta insülin direnciyle başlayan durum olay devam ederse , kilo almaya, göbek çevresinde yağ birikimine , karbonhidrat metabolizmasının bozulmasına ve daha sonra da şeker hastalığı meydana getirme ihtimalini ortaya çıkıyor.