Uluslararası ticarette ödeme, mal bedelinin ithalatçı tarafından karşılanması ve ihracatçının sevk etmesi aşamasıdır. İhracatta ödeme şekilleri çok seçeneklidir. Bunlardan hangisinin kullanılacağına ihracat ve ithalatçının arasında yapılan anlaşmalarla karar verilir. Yazımızda ihracatta ödeme şekilleri ve seçimlerinin önemi ile ilgili bilgiler bulabilirsiniz.

İhracatta Ödeme Şekilleri Neden Önemlidir?

Ödeme şekilleri bazen ihracatçı bazen de ithalatçı için risk taşıyabilir. İhracatçılar için ödeme almadan sevkiyat yapılması zarar etmesine neden olabilir. Bu nedenle sipariş verildiğinde ya da sevkiyat yapılmadan ödeme yapılması güvenli olur. İthalatçılar açısından ise ürünü teslim almadan ödeme yapmak risklidir. Bu nedenle ithalatçılar ürünü teslim aldıktan sonra hatta ürünü sattıktan sonra ödeme yapmayı tercih eder. Ödeme şekilleri ihracatta bu farklı isteklere yönelik fayda sağlar. Alıcı ve satıcı konumundaki taraflar arasındaki güven, ülke politikaları, finansal güçler, sektör ve ürünün çeşidi gibi dengeler sonucu ödeme yöntemleri belirlenir. İhracatta ödeme şekilleri seçimine, tarafların arasındaki satış sözleşmelerinde karar verilir. Ödeme şekillerinde ihracatçı, bankası ile ithalatçı ve bankasının bulunduğu en az dört taraf olur. Ödeme türü, gümrük mevzuatı nedeniyle önemlidir.

İhracatta Hangi Ödeme Şekilleri Kullanılır?

İhracatta ödeme yöntemleri şu şekillerde sıralanabilir;

Peşin Ödeme

İthalatçının sipariş verdikten sonra ödemeyi yaptığı, ihracatçının ise ödemeyi aldıktan sonra sevkiyat yaptığı ödeme türüdür. İthalatçı için avantajı, peşin ödeme indirimlerinden yararlanmasıdır. İthalatçı için riskli olduğu düşünülürse, ihracatçıya güvenmesi ya da karşı tarafın bankasından garanti mektubu alması gerekir. İhracatçı için en avantajlı yöntemdir. İthalatçı ürünü gümrükten alırken peşin ödeme yaptığı için Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) ödemesi yapmaz.

Vesaik Mukabili Ödeme:

Ürünün sevk belgesinin ithalatçıya teslimi, ithalatçı bankasının ihracatçı bankasına, ihracat bedelini ödemesi karşılığında verilir. Böylelikle ithalatçı firma ürünü gümrükten çekme hakkına sahip olur. İhracatçı, ödemeyi aldıktan sonra karşı tarafın malı çekme hakkının olduğunu bilir. İthalatçı ise ürünün sevkiyatından sonra ödeme yapar. Belge karşılığı ödeme şekli de denebilir. Vesaik mukabili ödeme şekli uluslararası ticarette sık kullanılır.

Uluslararası ticaret:

İhraç edilen malın bedeli, satış sözleşmesinde varılan anlaşmaya göre ithalatçının, ürünü teslim aldıktan sonra belirlenen tarihte ödeme yapmasını sağlayan ihracatta ödeme şekillerinden biridir. İhracatçı için riskli, ithalatçı için avantajlı bir ödeme yöntemidir. Mal mukabili ödeme şeklinde belge olarak, firmanın gümrük beyannamesinin aslı veya fotokopisinin ibrazı gerekir. İthalatçı firma gümrükte KKDF ödemesi yapar. Taraflar arasında karşılıklı güven önemlidir.

Akreditifli Ödeme:

İthalatçı ve ihracatçı arasında tarafların bankalarının da dahil olduğu, şartların belirlendiği bir anlaşmaya dayanan ödeme şeklidir. İhracatçı elindeki anlaşma sonucu bankanın kendisine ödeme yapacağını bilir. Sevkiyatı yaptıktan sonra akreditifteki şartları yerine getirerek, belgeyi ibraz ettiğinde mal bedelini tahsil eder. İthalatçı ise gerekli belgeleri talep ettiğinde bankaya ödeme yapar. Banka güvencesi altında oldukları için iki tarafta avantajlıdır.

Kabul Kredili Ödeme:

İhracatçı ve ithalatçı arasında sevkiyattan sonra ödenmesi için anlaşma yapılan bir ödeme şeklidir. İhracatçı, mal bedelini belirli sürede ödenmesini taahhüt ettiği bir poliçe ile kendisini güvene alır. İthalatçı vadeli mal satın almış olur.  Kabul kredili ödemede ihracatçı ve ithalatçıya aracılık eden bankalar komisyon alır

Uluslararası ticarette, taraflar fayda-zarar ve üstlendikleri risklere bağlı olarak ihracatta ödeme şekillerinden kendilerine uygun olanı seçerler. Mal ücretinin taraflar arasında hangi döviz türü ile yapılacağı satış sözleşmelerine göre belirlenir. Ödeme şekilleri ihracatta taraflar ve bankalarının bulunduğu anlaşmalarla karar verilen kısmıdır. Uluslararası pazarlarda başarılı olmak için doğru kararlar vermek gerekir.  İhracatta atacağınız doğru adımlar için bulut danışmanlık olarak yanınızdayız. https://www.bulutdanismanlik.com/iletisim