Beslenme, sağlığımızı korumak için en önemli faktör. Ancak ne yazık ki bazı sağlık sorunları nedeni ile herkes için en iyi beslenme tarzı farklı olabiliyor. Bu yazımızda hangi hastalıklara hangi diyet uygun, hangi hastalığa sahip olanlar nasıl beslenmeli; bunları anlatacağız.

Hipertansiyon

Hipertansiyon hastalarına en uygun diyet DASH diyetidir. DASH diyeti; yağ oranı düşük, bolca sebze meyveli, sınırlı süt ve sütün ürünleri tüketimi içeren bir beslenme düzenidir. Bu sayede yüksek kan basıncı bastırılır. Söz konusu diyet magnezyum, potasyum, kalsiyum ve lif yönünden zengin bir diyettir. Vücuda daha az sodyum alındığından tansiyonun yükselmesinin önüne geçilir.

Diyabet

Diyabet hastaları diyet yaparken en çok dikkat etmeleri gereken nokta kan şekeri dengesinin sağlanmasıdır. Kilo vermek için şekerden uzaklaşırken aşırıya kaçıp kan şekerinin düşmesine neden olunabilir. Bu nedenle beslenme dengesini iyi kurmak gerekir. Ayrıca diyabet hastaları için en iyi beslenme düzeni az ama sık yemek olacaktır. Bu nedenle üç ana öğün, üç ara öğün ideal olacaktır. Glisemik endeksi düşük besinler tercih edilmelidir. Normal makarna yerine kepekli makarna, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilebilir. Bunların yanı sıra, diyabet hastaları için su tüketimi de büyük önem taşır. Günde en az 2-3 litre su içilmelidir.

Kalp ve Damar Hastalıkları

Kalp ve damar hastalarına tavsiye edilen en popüler diyet Akdeniz diyetidir. Sahiden de bu diyetin hastaların sağlığına iyi geldiği ve aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Akdeniz diyeti, karbonhidrat miktarının ciddi oranda azaltılıp sağlıklı yağlara ağırlık verilen bir diyettir. Bitkisel yağlar, balık ve kuruyemişler bu diyetin temek ögeleridir. Balık tüketmek yerine balık yağı takviyesi de tercih edilebilir.

Böbrek Hastalıkları

Böbrek hastası olanlar, diyetlerinde elektrolit dengesini sağlamak ve kandaki atık miktarını azaltmaya odaklanmalıdırlar. Bu nedenle protein yönünden zengin olan et, balık, yumurta, bakliyat gibi besinlerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Aynı zamanda sodyum alımı da sınırlandırılmalı, tuzdan uzak durulmalıdır. Hastalığın hangi boyutta olmasına bağlı olarak o derecede sınırlama yapılabilir.