Evlilik Terapisi
Hayatımızı anlamlı kılan ilişkilerdir. Her zaman ve her yerde ilişkiler kurarız. Hayatımıza hakim olan ilişkilerin en önemlisi ise evliliktir. Alınması zor bir karar olan evliliği yaşamak da elbet bir o kadar kolay değildir. Neyse ki evlilikte yaşananları çözebilmek için evlilik terapistleri var. Evlilik terapisi ile partnerinizle aranızdaki sorunları çözmeniz mümkün.
Evlilik Terapisi Nedir?
Evlilik terapisi, evliliğinizdeki sorunları çözmek ve eşiniz ile ortak paydada buluşabilmek için uzman bir evlilik terapisti tarafından gerçekleştirilen psikoterapi türüdür. Evlilik terapisi; çift terapisi, ilişki terapisi ve aile terapisi gibi kavramlarla benzerdir. Hepsinde amaç, ilişkilerde iletişimde meydana gelen düğümleri çözüp çiftlerin sağlıklı iletişim kurabilmesini sağlamaktır.
Çocukları Olan Çiftler İçin Aile Terapisi
İlk kez anne baba olmayı deneyimleyen ya da ailelerine yeni bir üye katmak isteyen çiftler, bazen buna gerçekten psikolojik olarak hazır olmayabilirler. Özellikle de ilk defa anne ya da baba olacak olanlar, rollerini tam olarak benimseyemeyebilirler. Böyle durumlarda çiftlerin arasında uyumsuzluk ve huzursuzluk baş gösterebilir. Çocuk sahibi olmanın getirdiği sorumluluklar, çiftlere ağır gelebilir. Bu ve benzeri “aile” olmanın getirdiği yenilikler ve değişimlerden kaynaklanan sorunlar bir aile terapisti yardımı ile çözülebilir. Aynı zamanda ileri yaşlardaki evli çiftler de aile terapisi alabilir. Yaş ilerledikçe birbirini kaybetme korkusu ve meydana gelen sağlık sorunları ilişkileri zedeleyebilir. Yaşanan problemleri en az zarar ile atlatmak için psikoterapi alınabilir.
Evlilik Terapisi İşe Yarıyor Mu?
Bir ilişkinin yürümesi için bazı dinamikler vardır. Güven, kendini iyi ifade edebilme, dinleme, iletişim kalıpları ve sınırlar en önemli dinamiklerdir. Bunlardan bir ya da birkaçında dengeler bozulduğu zaman ilişki sarpa sarabilir. Evlilik terapisti, dengeleri yeniden sağlamanıza yardımcı olur.
Birçok çift ilişkileri neredeyse boşanma aşamasına geldiği zaman çift terapisi almak ister. Boşanma ya da ayrılık aşamasına gelene dek ilişki fazlasıyla yıpranır. Kişi kafasında bazı kararlar almış ve inanmışsa, ilişkiye devam etmek pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle evlilik terapisinin faydalı olması için sorunlar büyümeden, başlangıç aşamasındayken terapiye gidilmeli. Sorunları büyümeden çözmek her zaman daha kolay olacaktır.