Ergenlikte Uyku Problemleri
Uyku problemleri her yaştan insanın yaşayabileceği sıkıntılardır. Tüm gün yaşananlar gece olunca uyumayı engeller, saatler geçse de kişi bir türlü uykuya dalamaz. Bu durum yetişkinlerde çok sık görülüyormuş gibi görünse de aslında ergenlik çağında da sıklıkla yaşanır. İnsanın en temel ihtiyaçlarından biri olan uyku beyin gelişimi içinde oldukça önemlidir.
Neden Olur?
Ergenlikte uyku problemlerinin yaşanması çok farklı sebepler ile bağdaştırılabilir. Gün içinde yaşananlar beyinde gece olunca hareketlenmeye başlar, düşünceler bir anda nükseder ve uyumaya engel olur. Ergenlik de çocukluktan yetişkinliğe geçişin en sancılı dönemidir bu yüzden kafaya takma, her şeyi üstüne alınma, fazla düşünme gibi sorunları daha fazla yaşarlar. Bu gibi etmenler gece olunca uykunun kaçmasına neden olur. Uyku problemleri beraberinde dikkat dağınıklığı, sinir, gündüz uykunun gelmesi ve kendini hiçbir işe verememe gibi sorunları getirir.
Uyku problemleri ruhsal hastalık değildir, yaşam boyu olacak diye bir şeyde yoktur. Ancak depresyon, kaygı ve dikkatsizlik gibi birçok ruhsal hastalık uyku problemlerine eşlik edebilir. Ergenlik döneminde nedenli ya da nedensiz depresyona girme çok sık görülen bir şeydir, uyku problemlerini depresyon tetikler.
En Sık Hangileri Görülür?
Çok sayıda uyku problemi bulunmaktadır. Ergenlikte en sık tıkayıcı uyku apnesi görülür. Tıkayıcı uyku apnesi kişinin solunumunun uyku esnasında tamamen kesilmesine verilen isimdir. Beyinden ya da solunum yollarından kaynaklanabilir, genelde beraberinde horlama ve yorgun uyanma görülür.
Diğer bir problem huzursuz bacak sendromudur. Özellikle akşamları bacaklarda huzursuzluk, hareket ettirememe, ürperme ve karıncalanma gibi sorunlar yaşanır ve uyumaya engel olur. Narkolepsi de ergenlikte görülen en belirgin uyku problemlerinden biridir. Narkolepsi durumunda kişi hiç beklenmedik bir anda uykuya dalabilir, bu uyku saatlerce sürebilir.
Sirkadiyen Ritm Bozuklukları
Bu bir çeşit hastalıktır, 24 saatlik düzen ile ilgili uyku ve uyanıklık problemleri olarak bilinir. Yaşa, cinsiyete, strese, odanın ışık durumuna bağlı olarak gelişir. Akademik hayatla beraber uyku isteği artar, ancak sosyal hayat bu uyku saatine neden olur ve ortaya sirkadiyen ritm bozuklukları çıkar.