Çocuklarda Yalan
Çocuklarda yalan çok sık görülen problemlerden biridir, özellikle belirli yaş aralıklarında her çocuk yalana başvurabilir. Bu durumun altında farklı sebepler olabilir, öncelikle çocuğa yalanın ne olduğu, ne kadar kötü bir şey olduğu anlatılmalıdır. Çocuklar yetişkinler gibi düşünmezler, yalan söylerken asıl amaçları karşılarında kişiyi aldatma amacı görmezler. Eğer sık sık yalana başvuruyorsa altında farklı nedenler olabilir, fakat ebeveynler bu konuda nasıl davranmaları gerektiğin iyi bilmeli ve yanlış bir reaksiyon göstermemelidir.
Çocuklarda Yalan Türleri
Çocuklar farklı şekillerde yalanlar söyleyebilir. Özellikle 3 yaş çocuklar gerçek ile hayal arasındaki farkı ayırt edemez, bazen dikkat çekmek için bazen de masumane hareketlerle yalana başvurabilirler. Bu davranışları 5 yaşına doğru kendiliğinden geçecektir. Yine 3-5 yaş aralığındaki çocuklar bazen istedikleri olsun diye duygu sömürüsüne başvurabilirler, buda bir tür yalan örneğidir. Burada çocuk anne-babasını aldatma bilincinde hareket etmemektedir, sadece ilgi beklemektedir. Eğer anne babalar çocuklarının davranışlarını çok iyi analiz ederlerse ne için yalan söylediklerini anlayabilir ve ona göre çözüm yolu bulabilirler.
Diğer yalan türleri ise şu şekildedir;
• “Okula gitmek istemiyorum, ateşim var” şeklinde söylenen sosyal yalanlar
• Patolojik yalanlar, örnek olarak amcasını sevmeyen bir çocuğun başkası amcasının nerede olduğunu sorduğunda öldü demesi
• Kendini korumak için söylenen yalanlar
• Daha fazla itibar görmek amacıyla hayranlık verici yalanlar
• Gerçek ile hayali ayırt etmeye başladıktan sonra alışkanlık haline gelen yalanlar
Ona Baskı ve Şiddet Uygulamayın
Anne babalar bu dönemde çocuklarına ekstra ilgi göstermelidir, ilk olarak neden yalana başvurduklarını anlamaya çalışmalı ve isteklerini yalana başvurmadan çözebilmelilerdir. Çocuğunuza yalan söylememesi için baskı yapmayın, tehdit etmeyin ve asla şiddet uygulamayın. Bu tür davranışlar hiçbir işe yaramayacak aksine çocuğunuzun sizden uzaklaşmasına neden olacaktır. Zaten belli bir yaştan sonra düzelecektir, ancak alışkanlık haline dönüşüyorsa bir çocuk psikoloğuna başvurmanız gerekebilir.
Özgüven Kazanmasını Sağlayın
Çocuklar özgüven yetersizliği nedeniyle de yalana başvurur, bu durumda onu takdir edin, başarma duygusunu pekiştirin ve kendi zeka potansiyelini fark etmesini sağlayın. Bu sayede aşağılık kompleksi oluşmaz, kendine olan güveni artar ve yalana başvurmaz