Çocuklarda Gece Korkuları
Bazı çocuklar geceleri çok korkar, sırf bu yüzden uykuya dalmakta güçlük çekerler hatta korku yüzünden aniden uyanırlar. Gece korkuları gece uyanmış gibi göründüğü durumlarda alışılmışın dışında olarak sergilediği hareketlere denir. Bunlara örnek kalkıp dolaşmak, aşırı derecede korkmaz ki bunu yüz ifadesinden bile anlayabilirsiniz. Genelde 3-5 yaş erkek çocuklarında sıklık görülür.
Çocuğumun Gece Korkusuna Sahip Olduğunu Nasıl Anlarım?
Her çocuk kötü rüya görebilir, bu normaldir. Gün içinde izlediği çizgi filmler, duydukları onu etkileyebilir. Uyudukları zaman akıllarına etkilendikleri şeyler gelir ve onları tedirgin eder. Bilinçaltları gün içinde yaşadıklarını rüyalar daha doğrusu kabuslar ile dışa vurur. Bu durum çok sık yaşanıyorsa, yani neredeyse her akşam korkarak uyanıyorsa bunun altında başka bir neden olabilir.
Gece korkusu kendini şu şekilde ifade eder;
• Sanki uyanıkmış gibi görünür ancak hala uykudadır
• Aşırı korku ve panik halinde uyanmak, yataktan sıçrayarak kalkmak
• Hızlı kalp atışları
• Bağırmak ve ağlamak
• Fazla terlemek
• Tamamen uyanamamak, uyandıktan sonra uykuya dalmakta zorluk çekmek
Gece korkularının kalıtımsal olduğu düşünülür, ancak genelde duygusal etkenler büyük rol oynamaktadır. Genelde korkular kendiliğinde geçer, fakat uzun sürerse bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Okul Öncesi Çocuklarda Korku
Özellikle okul öncesi yani 3-5 yaş aralığındaki çocuklarda korku görülür. Sanki yatağın altında bir canavar varmış gibi düşünmek en büyük korkularından biridir. Çünkü bu yaştaki çocuklar hayal ile gerçeği ayırt etmekte zorlanırlar. Okul çağına geldiklerinde ise korkular daha çok gerçek hayata bağlı olarak gelişir.
Ebeveynler Ne Yapmalı?
Bu gibi durumlar anne-babalar panik yapmamalıdır. Paniklerini çocuklarına belli ederlerse daha fazla korkabilirler, bu durum uzun yıllar boyunca devam edebilir. Gece korkularının olmasının nedeni farklı sebepler olabilir, bu yüzden özellikle stres ortamı azaltılmalıdır. Ayrıca çocuğun uykuya geçiş anı da düzeltilmelidir, ona rahat bir uyku ortamı oluşturulmalıdır. Uykuya yatmadan önce rahatlaması sağlanabilir, hikayeler okunabilir. Bu noktada yapılması gereken en önemli şey tam olarak uyanmamışken onu uyandırmaya çalışmayın, sakin sakin yatıştırmaya çalışın ve başını okşayın.