Çocuklarda Beslenme
Çocuklar, bizim geleceğimiz. Onların küçük yaşlardaki beslenme düzenleri, ilerleyen dönemde yaşamlarını etkileyebilir. Bu nedenle bu yazımızda çocukların belli dönemlerde beslenmelerinde nelere dikkat etmek gerektiğine değindik.
3-4 Yaş Çocuğun Beslenmesi Nasıl Olmalı?
3-4 yaşlarındaki bir çocuk, artık bebek mamaları yerine yetişkinlerin tükettiği yiyecekleri yemeğe başlayabilir. Bu nedenle 3-4 yaş çocuğun beslenmesi yetişkin birine benzer. Tek fark yiyecekleri çocuğun yiyebileceği bir formda olmasıdır. Örneğin yemeği küçük parçalara bölerek, sertse yumuşatarak çocuğa verebilirsiniz. Ayrıca bu yaş aralığında çocuğunuzun büyümesi önceki yıllara oranla yavaşlayacağından kalori ihtiyacı da daha az olacaktır. Daha az yemek yiyip doyduğunu söylediğinde ona inanmalısınız. Ancak bu durum şekerli ve karbonhidratlı yiyecekler için geçerli olmayabilir. 3-4 yaş çocuğun beslenmesinde yoğun olarak karbonhidrat ve şeker olması iyi olmayacaktır. Bu nedenle dengeli beslenmeyi bu yaşlarda elden bırakmamak, çocuğu sağlıklı beslenmeye teşvik etmek gerekir.
6-12 Yaş Beslenme Düzeni Nasıl Olmalı?
İlkokul çağı, çocukların mental ve fiziksel olarak en hızlı geliştikleri dönemdir. Ayrıca çocuklar bu dönemde okulda zaman geçirdikleri için dış etkilere daha açık hale gelirler. Yetersiz ve sağlıksız beslenmeye meyil başlayabilir. Bu nedenle anne babalar çocuklarının 6-12 yaş beslenme düzenine dikkat etmeleri gerekir. Bu çağda çocukların nasıl besleneceği elbette çocuğun cinsiyetine, vücut yapısına ve kilosuna göre değişir. Ancak üç makronun beslenme düzenine dengeli dağılımı büyük önem taşır. Karbonhidrat, protein ve yağ dengesi bu yaşlarda iyi kurulmalı, protein ağırlıklı bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
Okul Çağındaki Çocuğun Beslenme Menüsü İçin Öneriler
Her gün okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü için hazırlık yapmak yorucu olabilir. Ancak çocuğunuzun gelişimi için okulda yedikleri de oldukça önemlidir. Her şeyden önce size en büyük tavsiyemiz, beslenme çantasına koymak için hazır gıdalardan kaçınmanız olacaktır. Okul çağındaki çocuğun beslenme menüsü için evde hazırlanmış, olabildiğince doğal içerikli besinler daha sağlıklı olacaktır. Bu nedenle çocuğunuza evde proteini yüksek yiyecekler hazırlamaya özen gösterin. Hamur işi ve tatlılardan kaçının. Bunun yerine salatanın yer alacağı, tavuk ya da et olan beslenmeler hazırlayın.