Beck Anksiyete Ölçeği
Beck Anksiyete Ölçeği Aaron Beck tarafından geliştirilmiş olan bir ölçektir. Ölçek 21 sorudan oluşmaktadır, ayrıca uluslararası geçerliliğe sahiptir. Genel kullanım amacı başlıktan da anlaşılabileceği üzere anksiyete seviyesini ölçmek içindir. Testi herkes kolayca kendi için uygulayabilir, üstelik internet üzerinden kolayca ulaşmak mümkündür.
Aaron Temkin Beck Kim?
Aaron Beck anksiyete ölçeğinin mucididir, aynı zamanda bilişsel davranışçı terapinin de kurucusudur. Amerikalı bir psikiyatrist olan Beck 1921 yılında ABD’de dünyaya gelmiştir, aslında Rus göçmeni ve Yahudi bir ailenin çocuğudur. 1942 yılında Yale Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun olmuştur, mezuniyetinden sonra nöroloji ile ilgilenmeye başlamıştır. 1952 yılına gelindiğinde ise ilk psikiyatri makalesini yazmış ve yayınlamıştır.
1956 yılı onun için bir dönüşümdür, çünkü psikanalist unvanına sahip olmuştur, 60’lı yıllara gelindiğinde de günümüz açısından da oldukça öneme sahip olan bilişsel terapiye geçiş yapmıştır. 1954 yılında çalışmaya başladığı Pensılvanya Üniversitesinden emekli olarak burada çalışmaya devam etmiştir. Ardından da Beck Enstitüsünü kurmuştur, uluslararası geçerliliğe sahip olan psikoloji testleri hazırlamaya başlamıştır ve Beck Anksiyete Ölçeği de bunlardan biridir.
Testin Amacı Nedir?
Anksiyete ölçeği aslında tanı koymak için değildir, daha çok tarama yapmak için kullanılmaktadır. Sorular anksiyete belirtilerinin olup olmadığını öğrenmek adına yöneltilir, test içinde hiç, hafif, orta, ciddi şeklinde dört adet şık bulunmaktadır. Testi yapan kişi cevapladığı şıklara göre anksiyete seviyesini ya da olup olmadığını belirler. Seçenekler seçilirken kişinin son bir haftasını gözdem geçirmesi gerekir.
Anksiyete belirtileri;
• Sürekli kötü bir şey olacak endişesi
• Dikkat eksikliği
• Gerginlik
• Yorgun hissetme
• Nefes alıp vermede hızlanma
• Uyku bozukluğu
• Hazımsızlık
• Açıklanamayan ve kontrol dışında gerçekleşen korku
• Her an her şeye karşı duyulabilecek panikler
• Geleceğe karşı kaygı
Puanlama Nasıl Yapılır?
Beck anksiyete ölçeği puanlama için ölçek içinde bulunan sorulara yanıt verildikten sonra cevaplar puanlamaya alınır. Hiç seçeneğinden ciddiye kadar 0-3 puan arasında skor toplanır. Toplam sonucunda 8-15 arasında puan toplayanlar hafif anksiyete, 16-25 arasında toplayanlar orta düzeyde anksiyete, 26-63 arasında puan toplayanlarda şiddetli anksiyete belirtilerine sahiplerdir. Görüldüğü üzere Beck anksiyete ölçeği puanlama sistemi oldukça kolay ve açıktır.
Aaron T. Beck ve arkadaşları tarafından geliştirilen Beck Anksiyete Ölçeği (BAS), bireylerde anksiyete semptomlarının şiddetini ölçmek için kullanılan bir kişisel bildirim anketidir. Ölçek, kaygının çeşitli bilişsel, duygusal ve fiziksel belirtilerini değerlendiren 21 maddeden oluşmaktadır. Her madde, 0 ila 3 arasında derecelendirilir ve daha yüksek puanlar, daha fazla kaygı şiddetini gösterir.
Beck Anksiyete Ölçeğindeki toplam puanı hesaplamak için şu adımları izleyin:
21 maddenin puanlarını toplayın: Ölçekteki her bir maddeye atanan puanları toplayın. Puanlar her madde için 0 ile 3 arasında değişmektedir, bu nedenle toplam puan 0 ile 63 arasında değişebilir.
Toplam puanın yorumlanması: Beck Anksiyete Ölçeğindeki toplam puan, kaygı belirtilerinin şiddetini ölçmek için kullanılabilir. Puanların yorumlanması şu şekildedir:
0 ila 7: Minimum kaygı
8 ila 15: Hafif kaygı
16 ila 25: Orta derecede kaygı
26 ila 63: Şiddetli kaygı
Beck Anksiyete Ölçeğinin bir teşhis aracı değil, bir tarama aracı olduğuna dikkat etmek önemlidir. Ölçekten daha yüksek bir puan, daha yüksek düzeyde kaygı belirtilerini gösterir, ancak bir kaygı bozukluğunun kesin tanısını sağlamaz. Kapsamlı bir değerlendirme ve teşhis için psikiyatrist veya psikolog gibi nitelikli bir sağlık uzmanına danışılmalıdır.
Lütfen bu bilgilerin yalnızca eğitim amacıyla sağlandığını unutmayın ve Beck Anksiyete Ölçeğinin veya diğer herhangi bir psikolojik ölçümün doğru bir şekilde değerlendirilmesi ve yorumlanması için her zaman bir akıl sağlığı uzmanına danışmanız önerilir.