Anne-Baba İlişkisinin Çocuğa Etkileri
Anne-baba ilişkisi, çocuğun gelişimi sırasında ona yönerge olan çeşitli durumlardan bir tanesidir. Özellikle küçük yaşlardan itibaren çocuklar, anne ve babalarından neler görürlerse onları uygularlar. Doğru olduğuna inandıkları bu durumlar nedeniyle bazen kötü alışkanlıklar gelişebilir. Özellikle anne ile baba arasındaki sorunlu ilişki, çocukların ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu durum ilerleyen yaşlarda birçok hastalığında habercisidir. Çocukların belirli yaş gruplarında, anne ve babalarını sürekli olarak gözlemledikleri tespit edilmiştir. Bu durumda çocuğun çevresinden sürekli olarak yeni şeyler öğrenmesini destekler.
Ruh Sağlığına Etkileri
Anne-baba ilişkilerinin çocuk üzerinde bıraktığı ruhsal durumlar, bazı zamanlarda geri dönülemez bir noktaya ulaşmaktadır. Bu süreçte çocukların gelişimi olumsuz yönde etkilenmektedir. Bireyler çocuklarının yaşam standartlarını en üst düzeyde tutmak isteseler de, yapılan en ufak hata çocuğun tüm psikolojisine zarar verir. Bununla birlikte sağlık açısından büyük riskler ortaya çıkar. Çocuğun yanında yapılan kavgalar ve kullanılan kırıcı sözler, ilerleyen yaşlarda kendisinin de yapmasını tetikler. Bu aşamada çocukların gelişimlerini desteklemeli, onun yanında kavga etmemelisiniz.
Anne-baba İlişkilerinin Çocuklarda Olumlu Etkisi
Bireylerin çocuklarının yanında uyum içinde yaşaması ve onları destekleyici sözler kullanmaları, çocuğun güven seviyesini geliştirir. Bu aşamada mutlu bir gelişim süreci geçiren çocuk, daha sonraki aşamalarda ailesinin yaptığı gibi dikkatli davranacaktır. Özellikle ruh sağlığı açısından herhangi bir sorun yaşamayacak ve normal bir gelişim süreci tamamlanacaktır. Çocuklarının yanında hakaret ya da kötü sözler kullanan ebeveynler, ileriki dönemlerde bu tür konular büyük sıkıntılar yaşamışlardır. Bu nedenle her şeyi çabucak öğrenen ve gelişim çağında olan bu çocukların yanında çok daha yapıcı olmak gerekir.
Çocuklarda Gelişim Çağı
Çocuklarda gelişim çağı dikkat edilmesi gereken bir dönemdir. Aile içerisinde ortaya çıkan uyumun, çocuk gelişimine katkısı büyük olacaktır. Bu aşamada ne kadar anlaşılamıyor olsa bile, çocukların yanında sakin kalınmalı ve onların kötü bir aile yapısında yetişmesi engellenmelidir. Doğru şekilde yapılacak işlemler sayesinde tüm sorunları gidermek ve çocukların bu süreçlerde herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmasını önlemek mümkündür. Bu nedenle ruh sağlığı gelişimi adına iyi bir aile yapısı her daim önemlidir.